vrouw op een fiets en Becel pro-activ recept

Voeding

Een gebalanceerde voeding en een actieve leefstijl vormen de basis voor een goede gezondheid.

 

Door kleine veranderingen in je voeding aan te brengen, kun je veel bereiken voor de gezondheid van het hart. Maar waar moet je beginnen? Wees niet te streng voor jezelf, door bijvoorbeeld in één keer al je favoriete producten uit je voeding te verbannen. Dat is niet alleen veel te moeilijk vol te houden, je hebt ook kans dat je voeding dan onvolwaardig wordt. Doe het stap voor stap en zorg dat je voeding lekker en gevarieerd blijft.

 

Hieronder vind je 8 tips om met een gebalanceerde voeding en een actieve leefstijl te beginnen!

 
  • Eet gevarieerd en eet minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag.
  • Vermijd producten die veel verzadigd vet en suiker bevatten. Beperk de verzadigde vetten in je voeding en vervang ze door de goede enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.
  • Eet minstens 2 keer per week vis, waarvan één keer vette vis.
  • Probeer minder zout te eten. Voeg geen zout toe aan de maaltijden en vermijd kant-en-klare producten die veel zout bevatten.
  • Vervang volvette zuivelproducten door magere of halfvolle zuivelproducten. Eet bijvoorbeeld magere yoghurt, halfvolle melk en kies voor 20+ of 30+ kaas in plaats van volvette kaas.
  • Neem ruime porties brood, aardappelen, rijst of pasta. Kies zoveel mogelijk voor de volkoren varianten.
  • Drink alcohol met mate, voor mannen geldt het advies niet meer dan 2 glazen per dag en voor vrouwen geldt niet meer dan 1 glas per dag. Drink niet iedere dag.
  • Overweeg eens plantensterolen. Heb je een verhoogd cholesterolgehalte* dan kun je overwegen plantensterolen in je voeding te gebruiken. Als je het cholesterol moet of wil verlagen, kan het gebruik van plantensterolen een steuntje in de rug zijn. In de supermarkt zijn meerdere producten met toegevoegde plantensterolen te vinden. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.
 

*Een cholesterolgehalte van 5 mmol/L of meer.

Becel pro-activ recept

Recepten

"Kan ik door middel van een gezonde voeding en recepten mijn cholesterol op peil houden?"

 

Als je het cholesterol wilt verlagen, kies dan eens voor de toevoeging van plantensterolen aan je voeding. Plantensterolen zitten van nature in kleine hoeveelheden in plantaardige oliën, noten, zaden, graanproducten, groenten en fruit.

 

Het is namelijk aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen*. Becel pro-activ bevat ook plantensterolen. En gelijk zoveel waardoor je met 3 porties al aan je dagelijks optimale hoeveelheid zit*. Ter vergelijking zou je bijvoorbeeld 150 appels, 210 wortels of 425 tomaten moeten eten om dezelfde hoeveelheid plantensterolen binnen te krijgen! Natuurlijk blijft het eten van voldoende groente (200 g) en fruit (2 stuks) wel heel belangrijk voor een gevarieerd voedingspatroon.

 

Je kan Becel pro-activ op de boterham gebruiken maar ook in koude en warme gerechten. Zo wordt het een stuk makkelijker om je dagelijkse hoeveelheid plantensterolen binnen te krijgen. Gebruik het bijvoorbeeld in sauzen, purees of toppings. Kijk voor lekkere en verantwoorde recepten hier!

 

* Becel pro.activ bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

 

Voedingswijzer en Cholesterol Informatie Box aanvragen

Klik hier voor meer voedingsmiddelen in de voedingswijzer.

 

In de CIB zit een kalender vol met handige tips om een nieuw en verantwoord eetpatroon vol te houden. Klik daarom hier om de gratis Cholesterol Informatie Box aan te vragen.

 

Becel pro-activ

Kan ik mijn cholesterol verlagen met Becel pro-activ artikelen?

Speciaal voor mensen die met een gezonde voeding en leefstijl het cholesterol willen verlagen is Becel pro-activ ontwikkeld. Becel pro-activ is niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden. Het is van belang Becel pro-activ te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen met hun arts te overleggen alvorens Becel pro-activ te gebruiken. Dit product is vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de vijf jaar.

 

Becel pro-activ producten zijn bijzonder omdat ze plantensterolen bevatten. Deze producten zijn ontwikkeld om als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl, bij te dragen aan een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

 

Al bij gebruik van 2 porties Becel pro-activ per dag (= 4 besmeerde boterhammen) kan het LDL-cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen (2-2,5g) krijg je binnen bij 3 porties. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

 

1 portie Becel pro-activ bestaat uit:

 
  • 2 boterhammen besmeerd met Becel pro-activ voor op brood
  • 1 groot glas Becel pro-activ magere melkdrank (250ml)
 

Of kies voor 1 flesje Becel pro-activ yoghurtdrink per dag, daarmee krijg je in 1 keer de dagelijkse hoeveelheid aan plantensterolen binnen.

 

Bij het cholesterol verlagen hoef je zelfs een lekkere smaak niet op te geven, probeer Becel pro-activ Romig eens! Becel pro-activ Romig heeft een volle en romige smaak en is verkrijgbaar in een kuipje van 250 gram. Becel pro-activ Romig bevat dezelfde hoeveelheid plantensterolen als de andere Becel pro-activ producten Becel pro-activ Romig is niet geschikt voor mensen die hun energie-inname moeten beperken.

 

Lees hier meer over de producten van Becel pro-activ.

 

Kijk voor recepten op de website van Becel pro-activ.