Man en kleinzoon vissen en Becel pro-activ recept

 Cholesterol vaststellen

Als je het vermoeden hebt dat je cholesterol verhoogd is kan het een goed idee zijn om dit eens te testen. Door middel van een simpele bloedtest kun je erachter komen of je vermoedens kloppen en hier eventueel actie op ondernemen. Dit kan je laten doen door je huisarts, maar bijvoorbeeld ook in de apotheek. Becel pro-activ recept

Bloedonderzoek

Ongeveer 65% van de volwassen Nederlanders tussen de 30-70 jaar heeft een verhoogd totaal cholesterolgehalte (>5 mmol/L.)*. Er zijn twee soorten cholesterol:  
  • LDL, het slechte cholesterol, haalt het cholesterol uit de lever en transporteert het naar de lichaamscellen. De cellen nemen het cholesterol op dat ze nodig hebben. Probeer het LDL cholesterol op een laag niveau te houden.
  • HDL, het goede cholesterol, haalt overtollig cholesterol uit het bloed en brengt het terug naar de lever, waar het wordt afgevoerd. Het HDL cholesterol is het cholesterol dat helpt het hart gezond te houden. Zorg daarom dat het HDL cholesterol op een hoog niveau blijft.
 

Het cholesterolgehalte wordt vastgesteld door middel van een bloedtest. De cholesterolwaarden die uit zo’n bloedtest komen, worden in Nederland uitgedrukt in millimol per liter (mmol/L).

 

Het cholesterol is verhoogd bij een waarde van 5 mmol/L of meer.

 

Streefwaarden voor het cholesterol vind je hier.

 

Het cholesterolgehalte kan professioneel vastgesteld worden door de huisarts of specialist. Daarnaast kan het cholesterol ook gemeten worden bij de meeste apotheken. Ook kan men hier een pakketje kopen om zelf thuis het cholesterolgehalte vast te stellen.

 

Daarnaast kan je op nationalecholesteroltest.nl kijken waar je bij jou in de buurt je cholesterol gratis kunt laten meten.

 

* Bron: Factsheet Hartstichting, november 2012.