Becel pro-activ

Hoe werkt Becel pro-activ?
Becel pro-activ bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Wat zijn plantensterolen?
Plantensterolen zijn stoffen die van nature in onze voeding voorkomen. Ze zitten in kleine hoeveelheden in dagelijkse voedingsmiddelen als fruit, groente, plantaardige olie, noten en granen. Plantensterolen hebben een chemische structuur die lijkt op die van cholesterol. In plantencellen vervullen plantensterolen dezelfde verstevigende rol als die cholesterol vervult in het celmembraan van cellen in ons lichaam.

Hoe werken plantensterolen?
Plantensterolen verlagen het cholesterol in het bloed. Dit komt doordat plantensterolen deels de opname van cholesterol vanuit de darm in het bloed blokkeren. Cholesterol in de darm komt van twee bronnen: vanuit de voeding en vanuit de lever. Deze verminderde opname resulteert in een verlaging van het slechte LDL-cholesterol in het bloed.

Wie kan Becel pro-activ gebruiken?
Becel pro-activ is niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden. Het is van belang Becel pro-activ te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Becel pro-activ is vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de vijf jaar. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen met hun arts te overleggen alvorens Becel pro.activ te gebruiken.

Hoe gebruik ik Becel pro-activ?
Gebruik Becel pro-activ voor op brood op je boterham of laat het smelten door de aardappelpuree. Het is door het lage vetgehalte niet geschikt om mee te bakken of in te braden. De Becel pro-activ zuivelproducten zijn heel geschikt als drank of dessert bij de maaltijden. De melkdrank is ook te gebruiken in warme gerechten. Gebruik Becel pro-activ producten bij voorkeur bij de maaltijden, voor het beste resultaat.

Hoeveel heb ik nodig?
Al bij gebruik van 2 porties Becel pro-activ per dag (= 4 besmeerde boterhammen) kan het slechte (LDL-)cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen (2-2,5g) krijg je binnen bij 3 porties. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.
1 portie Becel pro-activ bestaat uit:

  • 2 boterhammen besmeerd met Becel pro-activ voor op brood (10 gram) of;
  • 1 groot glas Becel pro-activ melkdrank (250 ml) of;
  • 1 beker Becel pro-activ yoghurtproduct.

Of kies voor 1 flesje Becel pro-activ yoghurtdrink per dag, daarmee krijg je in 1 keer de dagelijkse hoeveelheid aan plantensterolen binnen.

Wat gebeurt er als ik Becel pro-activ vergeet?
Een of twee dagen overslaan zal je cholesterolgehalte niet direct weer verhogen. Maar wil je langdurig je cholesterolgehalte verlagen, gebruik dan dagelijks Becel pro-activ producten. Zorg dat het een vast onderdeel is van je gezonde eetpatroon en leefstijl. Wanneer je het gebruik van Becel pro-activ stopt, zal het cholesterolgehalte binnen 3 tot 4 weken geleidelijk aan terugkeren tot de oorspronkelijke waarde.

Kan mijn cholesterol ook te laag worden?
Nee. Regelmatig gebruik van Becel pro-activ verlaagt het slechte LDL cholesterol na 2 tot 3 weken tijd. Becel pro-activ heeft geen invloed op het goede HDL cholesterol.

Moet ik als ik Becel pro-activ gebruik ook nog gezond eten?
Ja. Becel pro-activ moet gebruikt worden als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit. Dat betekent niet te veel verzadigd vet, niet te veel zout, veel vezels en veel groente en fruit. Ook is het belangrijk om niet te roken, veel te bewegen en te zorgen voor weinig stress.

Recepten met Becel Pro-activ.

 

Meer dan 45 wetenschappelijke studies bevestigen de cholesterolverlagende werking van plantensterolen in Becel pro-activ

Deze lijst bevat de publicaties van humane studies die de (LDL-) cholesterol verlagende werking van plantensterolen. Alle studies laten een significante LDL- cholesterol verlagende werking van plantensterolen zien.

De humane studies zijn door unilever in opdracht of door Unilever geïnitieerd of uitgevoerd met door Unilever geleverde test producten verrijkt met plantensterolen.

  • Weststrate JA, Meijer GW. Eur J Clin Nutr 1998; 52(5): 334-343.
  • Hendriks HF, Weststrate JA, van Vliet T, Meijer GW. Eur J Clin Nutr 1999; 53(4): 319-327.
  • Jones PJ, Raeini-Sarjaz M, Ntanios FY, Vanstone CA, Feng JY, Parsons WE. J Lipid Res 2000; 4(5): 697-705.
  • Maki KC, Davidson MH, Umporowicz DM, Schaefer EJ, Dicklin MR, Ingram KA, Chen S, McNamara JR, Gebhart BW, Ribaya-Mercado JD, Perrone G, Robins SJ,
  • Neil HA, Meijer GW, Roe LS. Atherosclerosis 2001; 156(2): 329-337.
  • Nigon F, Serfaty-Lacrosniere C, Beucler I, Chauvois D, Neveu C, Giral P, Chapman MJ, Bruckert E. Clin Chem Lab Med 2001; 39(7): 634-640.
  • Stalenhoef AFH, Hectors M, Demacker PNM. J Int Med 2001; 249(2): 163-166.
  • Amundsen AL, Ose L, Nenseter MS, Ntanios FY. Am J Clin Nutr 2002; 76(2): 338-344.
  • Geelen A, Zock PL, de Vries JHM, Katan MB. Eur J Clin Invest 2002; 32(10): 738-742.
  • Judd JT, Baer DJ, Chen SC, Clevidence BA, Muesing RA, Kramer M, Meijer GW. Lipids 2002; 37(1): 33-42.
  • Mussner MJ, Parhofer KG, Von Bergmann K, Schwandt P, Broedl U, Otto C. Metabolism 2002; 51(2): 189-194.
  • Noakes M, Clifton P, Ntanios F, Shrapnel W, Record I, McInerney J. Am J Clin Nutr 2002; 75(1): 79-86.
  • Ntanios FY, Homma Y, Ushiro S. J Nutr 2002; 132(12): 3650-3655.
  • Simons LA. Am J Cardiol 2002; 90(7): 737-740.
  • Temme EHM, Van Hoydonck PGA, Schouten EG, Kesteloot H. Acta Cardiologica 2002; 57(2): 111-115.
  • Cleghorn CL, Skeaff CM, Mann J, Chisholm A. Eur J Clin Nutr 2003; 57(1): 170-176.
  • Jongh de S, Vissers MN, Rol P, Bakker HD, Kastelein JJP, Stroes ESG. J Inh Metab Dis 2003; 26(4): 343-351.
  • Hendriks HFJ, Brink EJ, Meijer GW, Princen HMG, Ntanios FY, Eur J Clin Nutr 2003; 57(5): 681-692.
  • Kozlowska-Wojciechowska M, Jastrzebska M, Naruszewicz M, Foltynska A. Metabolism 2003; 52(11): 1373-1378.
  • Kwiterovich PO, Chen SC, Virgil DG, Schweitzer A, Arnold DR, Kratz LE. J Lipid Res 2003; 44(6): 1143-1155.
  • Lee YM, Haastert B, Scherbaum W, Hauner H. Eur J Nutr 2003; 42(2): 111-117.
  • Lottenberg AM, Nunes VS, Nakandakare ER, Neves M, Bernik M, Lagrost L, dos Santos JE, Quintao EC. J Nutr 2003; 133(6): 1800-1805.
  • Amundsen AL, Ntanios F, Put Nvd, Ose L. Eur J Clin Nutr 2004; 58(12): 1612-1620.
  • Colgan HA, Floyd S, Noone EJ, Gibney MJ, Roche HM. J Hum Nutr Diet 2004; 17(6): 561-569.
  • Jakulj L, Trip MD, Sudhop T, Von Bergmann K, Kastelein JJP, Vissers MN. J Lip Res 2005; 46: 2692-2698.
  • Noakes M, Clifton PM, Doornbos AM, Trautwein EA. Eur J Nutr 2005; 44(4): 214-222.
  • Skeaff CM, Thoma C, Mann J, Chisholm A, Williams S, Richmond K. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2005; 15(5): 337-344.
  • Demonty I, Chan YM, Pelled D, Jones PJ. Am J Clin Nutr 2006; 84(6): 1534-1542.
  • Doornbos AM, Meynen EM, Duchateau GS, van der Knaap HC, Trautwein EA. Eur J Clin Nutr 2006; 60(3): 325-333.
  • Li NY, Li K, Qi Z, Demonty I, Gordon M, Francis L, Molhuizen HO, Neal BC. Br J Nutr 2007; 98(5): 978-983.
  • Madsen MB, Jensen AM, Schmidt EB. Clin Nutr 2007; 26(6): 792-798.
  • Clifton PM, Mano M, Duchateau GS, van der Knaap HC, Trautwein EA. Eur J Clin Nutr 2008; 62(8): 968-977.
  • Fuentes F, López-Miranda J, García A, Pérez-Martínez P, Moreno J, Cofan M, Caballero J, Panagua JA, Ros E, Pérez- Jiménez F. Eur J Clin Nutr 2008; 60: 495-501.
  • Jenkins DJ, Kendall CW, Nguyen TH, Marchie A, Faulkner DA, Ireland C, Josse AR, Vidgen E, Trautwein EA, Lapsley KG, Holmes C, Josse RG, Leiter LA, Connelly PW, Singer W. Metabolism 2008; 57(1): 130-139.
  • AbuMweis SS, Vanstone CA, Lichtenstein AH, Jones PJ. Eur J Clin Nutr 2009; 63(6): 747-755.
  • Chen SC, Judd JT, Kramer M, Meijer GW, Clevidence BA, Baer DJ. Lipids; 2009; 44(3): 273-281.
  • Houweling AH, Vanstone CA, Trautwein EA, Duchateau GS, Jones PJ. Eur J Clin Nutr 2009; 63(4): 543-551.
  • Khandelwal S, Demonty I, Jeemon P, Lakshmy R, Mukherjee R, Gupta R, Snehi U, Niveditha D, Singh Y, van der Knaap HC, Passi SJ, Prabhakaran D, Reddy KS. Br J Nutr 2009; 102(5): 722-732.
  • Bañuls C, Martínez-Triguero ML, López-Ruiz A, Morillas C, Lacomba R, Víctor VM, Rocha M, Hernández-Mijares A. J Nutr Biochem 2010; 21(9): 881-886.
  • Hernández-Mijares A, Bañuls C, Rocha M, Morillas C, Martínez-Triguero ML, Víctor VM, Lacomba R, Alegría A, Barberá R, Farré R and Lagarda MJ. Br J Nutr 2010; 104(7): 1018-1025.
  • Bañuls C, Martínez-Triguero ML, Lopez-Ruiz A, Morillas C, Jarabo MM, Bellod L, Víctor VM, Rocha M, Hernández- Mijares A. Eur J Clin Nutr 2011; 65(2): 255-261.
  • Eady S, Wallace A, Willis J, Scott R, Frampton C. Br J Nutr 2011; doi:10.1017/S0007114510005519.
  • Hernández-Mijares A, Bañuls C, Jover A, Sola E, Bellod L, Martínez-Triguero ML, Lagarda MJ, Víctor VM, Rocha M. Clin Nutr 2011; doi:10.1016/j.clnu.2011.03.005.
  • Casas-Agustench P, Serra M, Pérez-Heras A, Cofán M, Pintó X, Trautwein EA, Ros E. Br Nutr; 2012; 107(12): 1766-1775.
  • Sialvera TE, Pounis GD, Koutelidakis AE, Richter DJ, Yfanti G, Kapsokefalou M, Goumas G, Chiontinis N, Diamantopoulos E, Zampelas A. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011; doi:10.1016/j.numecd.2010.12.004.
  • Turpeinen AM, Ikonen M, Kivimaki AS, Kautianen H, Vapaatalo H, Korpela R. A Food Funct 2012; 3(6): 621-627.